Ga naar de inhoud

LUXMAN is een merknaam van de Japanse LUXMAN Corporation die luxe audiocomponenten produceert. LUXMAN produceert een verscheidenheid aan hoogwaardige audioproducten, waaronder draaitafels, versterkers, cd-spelers, streamers en luidsprekers.

Lux Corporation werd in juni 1925 in Japan opgericht door T. Hayakawa en zijn broer K. Yoshikawa. Het bedrijf begon als de afdeling radioapparatuur van de Kinsuido Picture Frame Store in Osaka, tot dan toe alleen een importeur van fotolijsten, en werd opgericht vlak voor de eerste radio-uitzending dat jaar.

Destijds waren Japanse radioluisteraars afhankelijk van technologie uit de Verenigde Staten en Europa. Het importeren van radioapparatuur en onderdelen was voor Lux een zeer toekomstgerichte onderneming. Lux Corporation besloot later dat het, om effectief als leverancier te kunnen concurreren, niet alleen apparatuur moest verkopen, maar ook onderdelen in eigen huis moest vervaardigen om de importkosten te verlagen, waarmee de oprichting van het merk LUXMAN begon.

Als resultaat van dit streven werd LUXMAN beroemd vanwege de productie van verschillende kwaliteitstransformatoren en schakelaars in Japan, en vandaag de dag is het een van de oudste fabrikanten in Japan van elektronische componenten, wat sinds 1925 tot uiting komt in de slogan van het bedrijf, Ultimate Fidelity.

Halverwege de jaren zeventig en het begin van de jaren tachtig kreeg LUXMAN bekendheid in de mondiale hifi-gemeenschap, dankzij het kwaliteitsgeluid dat door de apparatuur werd geproduceerd. LUXMAN was vooral specialist in het maken van vacuümbuizenversterkers. Een van de kenmerken van LUXMAN-apparatuur uit deze tijd is de kwaliteit en warmte van het vacuümbuisgeluid, gecombineerd met solid-state elektronica en vaak esthetische ontwerpen. Voorversterkers en eindversterkers zoals de LUXMAN C-05 en M-05, met hun afwerking, elektrische ontwerpen (koperen verbindingen, klasse A versterkerontwerp, afzonderlijk gevoede kanalen met dubbele AC-kabels, verkoperd chassis).