Ga naar de inhoud
staxaudio-logo kopie 2

Stax Ltd. (Yugen Gaisha Sutakkasu) is een Japans bedrijf dat high-end audio apparatuur maakt.
Stax is het meest bekend van zijn electrostatische hoofdtelefoons, welke ze earspeakers (oor sprekers) noemen; een naam die klopt als een bus.
De Earspeakers (hoofdtelefoons) zijn even uitgebalanceerd als zeer  goede high-end speakers met een vol, open muzikaal luisterbeeld. Naast het draagcomfort, wat van een zeer hoog niveau is, is het muzikale beeld zo contextueel compleet en correct, dat je na lang luisteren, ook het gevoel krijgt of je naar speakers luistert in plaats van dat je een hoofdtelefoon op hebt.

Electrostatische hoofdtelefoons werken hetzelfde als electrostatische speakers, maar in een kleine uitvoering.

Stax Ltd. is opgericht in 1938.In 1960 brachten ze hun eerste electrostatische hoofdtelefoon uit, de Stax SR-1. De volgende jaren produceerde Stax een ontelbaar aantal zeer hoogwaardige producten zoals versterkers, hoofdtelefoons, electrostatische speakers, toonarmen en DAC’s, welke nog steeds heel erg gezocht zijn door verzamelaars.

De huidige product line-up van Stax bestaat uit electrostatische hoofdtelefoons en energizer/versterkers, waar deze hoofdtelefoons mee samenwerken.

De hoofdtelefoons zijn ingedeeld in de Lambda series, een in ear hoofdtelefoon en de Omega serie wat ook meteen de vlaggeschip serie is. De versterkers zijn of buis- of solid state.
De SRM- T8000 is het vlaggenschip onder de versterkers

Sinds dat Stax hoofdtelefoons electrostatisch zijn, hebben ze een bias voltage en hebben daardoor speciale versterkers nodig. De eerste hoofdtelefoons hadden 230 volt bias en een zes pin Amphenol microfoon plug. Na 1992 had iedere Stax hoofdtelefoon een bias voltage van 580 volt, wat Pro Bias werd genoemd.  De Pro Bias hoofdtelefoons hebben een vijf pins stekker, zodat de oude ‘’normal’’ bias hoofdtelefoons niet per ongeluk op aangesloten kunnen worden op moderne Pro Bias versterkers. Omgekeerd kan wel, al moet het volume laag gehouden worden om doorbranden te voorkomen.

Vroeger werden om het idee van earspeakers te benadrukken, de earspeakers op de versterker aangesloten met een energizer ertussen, zodat je kon schakelen tussen speakers of hoofdtelefoon en dat je het volume regelde met dezelfde knop als de grote  speakers, maar nu is van dat idee afgestapt en worden de earspeakers op een speciale electrostatische versterker aangesloten.