Ga naar de inhoud

Hegels verhaal begon in 1988 aan de Technische Universiteit in Trondheim, Noorwegen.

Tegenwoordig is Hegel een van de best gevestigde merken op de hifi-markt, die geïntegreerde voor- en eindversterkers produceert, evenals enkele van de modernste en meest geavanceerde DAC’s. Het bedrijf heeft dealers in 53 landen en haar producten worden over de hele wereld verkocht. Prijzen en persrecensies spreken voor zich.

Bent Holter, een student aan de Technische Universiteit in Trondheim (NTNU), besloot een proefschrift te schrijven over het oorspronkelijke ontwerp van de transistor die in versterkers wordt gebruikt, die de problemen van traditionele hifi-systemen zou oplossen. Vijand nummer één was vervorming. Holter kon op de een of andere manier niet accepteren dat wanneer we een eenvoudig signaal aan een versterker leveren, de uitvoer dat signaal plus nog iets anders reproduceert; vervorming geproduceerd door de elektronica.

Het bestrijden van vervorming betekent meestal een verslechtering van andere parameters, waaronder de dempingsfactor. Holter besloot zich los te maken van klassieke schema’s en ontwikkelde een project dat de basis werd van wat we tegenwoordig kennen als “SoundEngine Technology”. En waar komt de naam van het bedrijf vandaan? Nou ja, tijdens zijn vrije tijd speelde Bent in een rock-metalband genaamd The Hegel Band.

Toen ze versterkers nodig hadden voor concerten, stelde hij voor om deze zelf te bouwen. Zijn ideeën kregen echte vorm, maar het kostte veel geld om de technologie te verfijnen. Hulp kwam van Telenor, een van de grootste spelers in de telecommunicatie-industrie.Het begin van de jaren negentig was een periode van aanvankelijke welvaart voor het merk. Ten eerste zorgden ze voor de gepatenteerde oplossing die tegenwoordig bekend staat als SoundEngine. Later werd er een DAC ontwikkeld (1994) en kwam de eerste cd-speler (1996).

In de daaropvolgende acht jaar heeft het bedrijf zijn productassortiment gestaag verbeterd en jaar na jaar meer winst genereerd. Toen de financiële crisis uitbrak, kozen de meeste bedrijven onmiddellijk voor een defensieve strategie, wat neerkwam op kostenbesparingen. Hegel speelde anders. Hij huurde nieuwe ingenieurs in om apparaten te ontwerpen. Enige tijd later werden gloednieuwe D/A-converters geboren.

Tegenwoordig is Hegel een van de best gevestigde merken op de hifi-markt. Wij produceren geïntegreerde, voor- en eindversterkers, maar ook cd-spelers en enkele van de modernste en meest geavanceerde D/A-converters. SoundEngine Technology was nog maar een begin. Tegenwoordig zijn er nog zes originele technische oplossingen in Hegels portfolio. Het bedrijf heeft dealers in 63 landen en haar producten worden over de hele wereld verkocht. Prijzen en persrecensies spreken voor zich.