Ga naar de inhoud

The Professional Monitor Company Limited, beter bekend als PMC, is een Britse luidsprekerfabrikant.
De producten van het bedrijf worden veel gebruikt in huishoudelijke omgevingen, professionele studio’s en andere hifi-toepassingen.

Het bedrijf is een van de weinige die een Emmy-prijs heeft gewonnen als erkenning voor zijn “bijdrage aan uitmuntende opnames”.

PMC werd in 1991 opgericht door Peter Thomas (voorheen van de BBC) en Adrian Loader (voorheen van FWO Bauch, een audiodistributeur). Ze produceerden hun eerste luidspreker, de BB5-A, een grote studiomonitor.

De eerste productieversies werden verkocht aan de BBC en Metropolis Studios. De BBC gebruikt de BB5 nog steeds in de Maida Vale-studio’s en gebruikt ook andere PMC-luidsprekers op andere locaties. Metropolis heeft er nu ongeveer vijftien geïnstalleerd in de opname- en masteringfaciliteit in West-Londen. Opmerkelijke gebruikers van de BB5 zijn onder meer Prince en Stevie Wonder’s Wonderland Studio.PMC ontving een Emmy Award voor hun opnamewerk.

PMC gebruikt “Advanced Transmission Line” -technologie in al hun luidsprekers. Dit is een manier om een ​​aandrijfeenheid zo in een kast te plaatsen dat de ongewenste frequenties worden geabsorbeerd die uitstralen vanaf de achterkant van de luidsprekerdriver.

De luidspreker is gemonteerd aan het uiteinde van een gevouwen lijn in de kast, die is bekleed met schuim met een variërend absorptievermogen. De laagste frequenties mogen door de lijn gaan en in fase uit een ventilatieopening aan de voor- of achterkant van de kast komen, die in feite als een tweede basdriver fungeert. Door de ongewenste basfrequenties te absorberen, worden de hogere bas- en middentonen niet gemaskeerd door harmonische vervorming.

Dankzij het ATL-ontwerp kunnen de luidsprekers hogere geluidsdrukniveaus en een diepere basuitbreiding produceren dan mogelijk is met luidsprekers van vergelijkbare grootte die gebruik maken van gepoorte of afgedichte kasten. De luidsprekers kunnen ook op een lager volume worden afgespeeld zonder enig verlies aan frequentierespons.

PMC produceert producten voor zowel hifi- als studiogebruik. De hifi-producten zijn oorspronkelijk voortgekomen uit de studio-ontwerpen. Het bedrijf maakt ook een reeks wand-/inbouwluidsprekers, de ci-serie. Deze maken ook gebruik van de gevouwen transmissielijn en hebben dezelfde stem als de traditionele box luidsprekers.