Ga naar de inhoud
KEF logo

KEF is een Brits bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwerp en de productie van een reeks hoogwaardige audioproducten, waaronder hifi-luidsprekers, subwoofers, architectuurluidsprekers, draadloze luidsprekers en hoofdtelefoons. Het werd in 1961 opgericht in Maidstone, Kent door een BBC-ingenieur genaamd Raymond Cooke (1925–1995).

KEF is vernoemd naar de oorspronkelijke locatie, Kent Engineering and Foundry. Productontwikkeling, akoestisch technologisch onderzoek en de vervaardiging van kenmerkende producten vinden nog steeds plaats op de oorspronkelijke Maidstone-locatie in Engeland.

KEF was de eerste luidsprekerfabrikant ter wereld die het gebruik van computers implementeerde bij het ontwerpen en meten van luidsprekers. KEF introduceerde in 1988 ’s werelds eerste samenvallende bronluidsprekerdriver, genaamd Uni-Q, die sindsdien is geëvolueerd naar de 12e generatie, en wordt nog steeds in bijna al zijn luidsprekers gebruikt.

KEF is het eerste bedrijf dat metamateriaal gebruikt om het ongewenste geluid van de achterkant van de luidsprekerdriver in de HiFi-industrie te absorberen. De technologie heet Metamaterial Absorption Technology (MAT).

KEF heeft meer dan 300 onderscheidingen ontvangen en bezit meer dan 150 patenten. KEF publiceerde ook meer dan 50 academische artikelen en ontving twee Queen’s Awards for Export Achievement.

Raymond Cooke en Robert Pearch richtten KEF Electronics Ltd. op, met het oog op het creëren van innovatieve luidsprekers met behulp van de nieuwste materiaaltechnologie. KEF Electronics werd in 1961 in Kent opgericht en was fysiek gelegen op land grenzend aan de rivier de Medway in Tovil, dat destijds eigendom was van Kent Engineering & Foundry (een bedrijf dat eigendom was van Robert Pearch en opgericht door zijn vader Leonard), die destijds vervaardigde landbouwmachines en industriële veegmachines. KEF ontleende zijn naam aan de firma.

Cooke was een veteraan uit de Tweede Wereldoorlog van de Royal Navy en was een jaar lang ontwerpingenieur bij de British Broadcasting Corporation (BBC). Later werd hij technisch directeur bij Wharfedale, destijds een toonaangevende Britse luidsprekerfabrikant. Na de bedrijfsverandering bij Wharfedale vertrok Cooke om zijn eigen ideeën in praktijk te zien brengen. Cooke verwierf het terrein van een gieterij, makers van landbouwmachines, en werkte aanvankelijk in Nissen-hutten die op het terrein in Tovil, Maidstone waren gebouwd.

In KEF: 50 Years of Innovation in Sound beweren de auteurs dat KEF de gemiddelde grootte van basrijke luidsprekers voor thuisgebruik heeft teruggebracht van 250-280 liter tot ongeveer 57 liter, gebaseerd op de werken aan de “akoestische ophangingswoofer” bij Acoustic Research; Het bedrijf was een pionier in de grootschalige productie van drivers met kegels gemaakt van andere materialen dan papier, en de toepassing van snelle Fourier-transformatieanalyse op het meten van luidsprekers. KEF was ook een van de eersten die moderne kwaliteitscontroleprincipes toepaste op de productie van chauffeurs.[2]

De eerste luidspreker die werd vervaardigd was de K1 Slimline, waarvoor de aandrijfeenheden diafragma’s van polystyreen en melinex gebruikten. Kort daarna, in 1962, kwam de beroemde B139 ‘racetrack’-vormige woofer die het ontwerp van de Celeste mogelijk maakte – een van de eerste werkelijk hoogwaardige boekenplankluidsprekers. Zoals Laurie Fincham, Cooke’s opvolger als hoofdingenieur, later onthulde, was de enige reden dat de B139 verticaal eivormig werd gemonteerd, dat de Britse belastingwetgeving destijds tweewegluidsprekers onder een bepaalde willekeurige breedte bestrafte. Professionele producten werden niet belast en professioneel werd gedefinieerd als boven de 8 inch voor een woofer of als een 3-weg luidspreker.